Kalendarium

Sobota, 2017-02-25

Imieniny: Almy, Cezarego

Statystyki

  • Odwiedziny: 568893
  • Do końca roku: 309 dni
  • Do wakacji: 118 dni

Przepisy p.Haliny

 

PIURE DYNIOWE ZAMIAST ZIEMNIACZANEGO:

 

- 1 niedużą cebulę pokroiś w koskkę

- 1 ząbek czosnku drobno posiekać

- 1 kg dyni pokroić w niewielką kostkę

- 1 łyżkę masła roztopić w rondlu

- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

- łyżka śmietany

 

* Na roztopionym maśle zeszklić cebulę i czosnek, następnie dorzucić dynię.

   Dusić pod przykryciem ok 15 min. Doprawić przyprawami i rozgnieść ze śmietaną.

  Podawać na ciepło z dowolnie dobraną zieleniną, sosem, mięsem lub surówką. 

 

BEZ MĄCZNY OMLET BIAŁKOWY:

 

- 1 jajko

- 3 łyżki mleka w proszku

- mała szczypta soli

 

* Do naczynia wbić jajko, posolić, dosypać mleko w proszki i wymieszać.

  Rozgrzaną patelnię posmarować cienko dowolnym tłuszczem i smażyć

  na niewielkim ogniu pod przykryciem z obu stron do zrumienienia.

  Podawać z konfiturą lub z dowolnym "słonym" dodatkiem.

 

 

KISIEL BEZ GLUTENU:

 

- 1/2 kg ulubionych sezonowych owoców

- 1 litr wody

- cukier lub miód do dosłodzenia

- 2 łyżki skrobi kukurydzianej

 

* Gotujemy owoc w wodzie jak na kompot, dosładzamy według upodobania.

  Po 10 min odcedzamy owoce. Płyn ponownie zagotowujemy. W kubeczku 

  mieszamy skrobię z niewielką ilością wody i wlewamy do gotującego się

  wywaru po owocach. Zagotowujemy kisiel nie przerywając mieszania ok min

 

 

KOLOROWE KOPYTKA NIE SĄ NUDNE

- 6 ugotowanych w łupinach ziemniaków
- 1 ugotowana marchewka lub kawałek dyni
- 1 ugotowany burak
- 2 łyżki rozmrożonego szpinaku
- 9 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka

Ziemniaki i pozostałe warzywa przeciskamy przez praskę (każde oddzielnie).

I łączymy 2 ziemniaki, marchewkę lub dynię, 3 łyżki mąki, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
II 2 ziemniaki, burak, 3 łyżki mąki, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
III 2 ziemniaki, odciśnięty szpinak, 3 łyżki mąki, 1 łyżeczka maki ziemniaczanej.

Jajka rozbić w miseczce i podzielić po równo do trzech ciast, zagnieść każde z osobna.
Z każdego rolujemy wałeczki, kroimy na kopytka i gotujemy w osolonym wrzątku dwie minuty po wypłynięciu na powierzchnię.
Lub z każdego ciasta robimy płaskie placki o grubości 0,5 cm i wykrawamy foremkami do ciastek różne kształty ( kwiatki, serduszka). gotujemy tak samo jak poprzednie. Podajemy z masłem, ziołowym jogurtem lub skwarkami.

 

SPÓD DO TARTY
- szklankę kaszy jaglanej ugotować w dwóch szklankach wody z łyżeczką masła
- po wystudzeniu dodać dwa jajka i wymieszać
- wysmarowaną i posypaną bułką foremkę do tarty wyłożyć ciastem
- wypełnić owocami i zapiekać - 40 minut w 180 C

Tarte można upiec samą i napełniać surowymi owocami- zalać galaretką.
Lub wykorzystać do wytrawnych wypełnień.

     PLACKI ŚNIADANIOWE
- 1 banan
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżeczka otrąb owsianych
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka jogurtu
- 1 jajko

Wszystkie składniki miksujemy ze sobą i smażymy (najlepiej bez tłuszczu)
na patelni teflonowej na złoty kolor.

 

 OMLET BANANOWY BEZ MĄKI:
Na mocno rozgrzaną posmarowaną olejem patelnię wylewamy mieszaninę
- dobrze rozgnieciony dojrzały banan i jajko
Zmniejszamy gaz do minimum, przekrywamy patelnię i smażymy ok 3 minut
z jednej strony i ok 1 minutę z drugiej.
Omlet jemy z syropem z agawy lub ulubionym dżemem.

 

 

BEZGLUTENOWE "JAGODZIANKI"

- 200 dkg zmielonych migdałów, - 1/3 kostki roztopionego masła, - 2
jajka,
- 1/2 łyżeczki soli, - 4 łyżki miodu, - opakowanie 125 dkg borówek
(jak ktoś woli można więcej),
Wszystkie mokre składniki mieszamy razem, łączymy z migdałami i
dosypujemy borówki.
Formujemy łyżką na papieże do pieczenia okrągłe ciastka i pieczemy w
180 stopniach, ok. 30 min.
do zrumienienia. Wykładamy na kratkę do odparowania i ostygnięcia A
POTEM ZJADAMY........

 

 




ZAMIAST CUKIERKÓW - karmelizowana ciecierzyca: Namoczyć na noc wypłukaną cieciorkę, rano odlać wodę, ugotować w> nowej, lekko osolonej wodzie, wystudzić. Na patelni rozgrzać łyżeczkę klarowanego masła, nasypać zimną> cieciorkę, posypać niewielką ilością brązowego cukru lub miodu i cały czas mieszając podsmażyć chwilę do lekkiego> zrumienienia. Podsmażać małymi partiami......... podawać wystudzoną.WERSJA DLA DOROSŁYCH: Zamieniamy cukier na ulubioną przyprawę np: - ostra papryka - wędzona papryka

 

 

SPRYTNE NALEŚNIKI DLA NIEJADKÓW SERA I ZIELENINY: - 2 jajka, - 2 filiżanki mąki, - szczypta soli i cukru, - ząbek czosnku,> - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - 1filiżanka startego sera żółtego, - 1 filiżanka drobno posiekanej> natki pietruszki i szpinaku, - 1/3 filiżanki oleju , - woda do gęstości konsystencji ciasta> naleśnikowego. Wszystko razem miksujemy i smażymy.

 

 

 

BUDYŃ BEZ GLUTENU, BEZ MLEKA I BEZ GOTOWANIA: - 3 banany, - 1/2 filiżanki namoczonych rodzynek, - 1/2 filiżanki> namoczonych migdałów, - 1/2 filiżanki przestudzonej przegotowanej wody....... może być sok> jabłkowy. Wszystko razem miksujemy na gładką masę. WERSJA CZEKOLADOWA: Do zmiksowanej masy dodajemy 2 łyżki karobu i łączymy razem.

 

 

                              SMACZNEGO