Kalendarium

Wtorek, 2017-12-12

Imieniny: Ady, Aleksandra

Statystyki

  • Odwiedziny: 691768
  • Do końca roku: 19 dni
  • Do wakacji: 192 dni

Przepisy z konferencji SMAK ZDROWIA

PASTA Z GROSZKU ZIELONEGO
Składniki:
1 puszka groszku konserwowego
1 ząbek czosnku
1/3 szkl. wody
1 łyżka oleju
pieprz, sól do smaku
Wykonanie:
Puszkę groszku podgrzać. Wodę odcedzić. Wszystkie składniki zblendować. Podawać z chlebem.
 
MAJONEZ ZE SŁONECZNIKA
Składniki:
1 szkl. słonecznika
pół cebuli
2 ząbki czosnku
sól do smaku
kurkuma do koloru
1 ½ szkl. gorącej wody
sok wyciśnięty z połowy cytryny
ok. 1 szkl. oleju
Wykonanie:
Wszystkie składniki oprócz soku z cytryny i oleju zblendować. Następnie dolewać powoli olej, aż majonez nabierze pożądanej konsystencji. Na koniec wlać sok z cytryny i zaraz wyłączyć urządzenie. Po odstawieniu majonez zgęstnieje. Używać jak majonez do kanapek i sałatek, lub jak zimny sos pieczeni, pasztetów i kotletów.

  

SOCZEWICA Z WARZYWAMI
Składniki:
ok. 350 g soczewicy
2 cebule
4 ząbki czosnku
dowolne warzywa, np.: marchew, por, korzeń pietruszki, seler, kapusta
koncentrat pomidorowy, majeranek, pieprz, sól, curry, bulion warzywny
warto dodać przyprawy do falafel
zielona pietruszka
kilka surowych pieczarek
wodą z mąką do zagęszczenia
Wykonanie:
Soczewicę ugotować. Poddusić cebule ze startymi warzywami. Kilka marchewek pokroić w większe kawałki. Połączyć warzywa z soczewicą. Dodać przyprawy, czosnek, pokrojone w plasterki pieczarki oraz koncentrat pomidorowy. Całość zagotować zagęszczając na koniec wodą z mąką. Posypać obficie zieloną pietruszką.

 

 KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ
Składniki:
1/ 2 szkl. suchej kaszy jaglanej
1/ szkl. zmielonych lub drobno pokrojonych orzechów
1 duża cebula
sól, pieprz
koperek
olej
Wykonanie:
Kaszę ugotować w podwójnej ilości wody. Pokrojoną drobno cebulę poddusić na oleju z odrobiną wody. Następnie wymieszać razem kaszę, cebulę, orzechy, koperek i przyprawy. Otoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor.

  

SZARLOTKA NA SYPKO
Składniki:
2 szkl. mąki graham
2 szkl. kaszy manny
1 ½ szkl. cukru
cukier wanilinowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka miękkiej margaryny
jabłka świeże lub ze słoika
cynamon lub kardamon
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki wymieszać z margaryną w misce, tak jak na kruszonkę. Podzielić na trzy części. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć nadmiar soku. Przygotować tortownice (natłuścić i wysypać bułką tartą). Ułożyć pierwszą warstwę sypką. Na to włożyć starte jabłka. Posypać cynamonem. Wysypać drugą warstwę i znowu wyłożyć jabłka. Posypać cynamonem. Na wierzch wysypać resztę suchych składników. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 55 min. Szarlotka wyśmienicie smakuje polana rzadkim budyniem śmietankowym.


 

 

PASTA Z GROSZKU ZIELONEGO
Składniki:
1 puszka groszku konserwowego
1 ząbek czosnku
1/3 szkl. wody
1 łyżka oleju
pieprz, sól do smaku
Wykonanie:
Puszkę groszku podgrzać. Wodę odcedzić. Wszystkie składniki zblendować. Podawać z chlebem.
 
MAJONEZ ZE SŁONECZNIKA
Składniki:
1 szkl. słonecznika
pół cebuli
2 ząbki czosnku
sól do smaku
kurkuma do koloru
1 ½ szkl. gorącej wody
sok wyciśnięty z połowy cytryny
ok. 1 szkl. oleju
Wykonanie:
Wszystkie składniki oprócz soku z cytryny i oleju zblendować. Następnie dolewać powoli olej, aż majonez nabierze pożądanej konsystencji. Na koniec wlać sok z cytryny i zaraz wyłączyć urządzenie. Po odstawieniu majonez zgęstnieje. Używać jak majonez do kanapek i sałatek, lub jak zimny sos pieczeni , pasztetów i kotletów.
 
MASŁO KUKURYDZIANE
Składniki:
1 puszka kukurydzy bez wody
 1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Wszystkie składniki zblendować. Podawać z pieczywem.
 
PASTA ZE SŁONECZNIKA
Składniki:
1 szkl. słonecznika
ok. ¼ szkl. wody
sól i pieprz
olej
Wykonanie:
Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Następnie wszystkie składniki zblendowac do konsystencji pasty. Podawać z pieczywem.
 
TOFU JAK JAJECZNICA
Składniki:
1 kostka sera tofu
1 duża cebula
olej
½ łyżeczki kurkumy lub curry
sól lub bulion wegetariański, pieprz
Wykonanie:
Cebulę poddusić na oleju z odrobiną wody. Dodać pokrojone w kostkę lub starte na tarce tofu. Posypać kurkumą. Przyprawić do smaku. Podawać jak jajecznicę. Uwaga: Do potrawy można dodać też podduszone pieczarki.
 
SOS /MAJONEZ Z ZIEMNIAKA
Składniki:
1 duży ugotowany ziemniak, najlepiej ciepły
½ szkl. wody po ogórkach kiszonych
1/3 szkl. wody przegotowanej
1 ząbek czosnku
1 łyżka mleka sojowego w proszku
2 łyżki oleju
Wykonanie:
Wszystkie składniki zblendować razem. Używać do zapiekanek, polewania warzyw i kotletów.
 
KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ
Składniki:
1/ 2 szkl. suchej kaszy jaglanej
1/ szkl. zmielonych lub drobno pokrojonych orzechów
1 duża cebula
sól, pieprz
koperek
olej
 
Wykonanie:
Kaszę ugotować w podwójnej ilości wody. Pokrojoną drobno cebulę poddusić na oleju z odrobiną wody. Następnie wymieszać razem kaszę, cebulę, orzechy, koperek i przyprawy. Otoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor.
 
PASTA Z AWOKADO
Składniki:
1 obrane awokado
1 łyżka majonezu          
sól lub bulion warzywny
Wykonanie:
Zblendować razem powyższe składniki lub wymieszać za pomocą widelca.
 
PASZTET Z PESTEK DYNI
Składniki:
2 szkl. wyłuskanych nasion dyni
2 szkl. gorącej wody
 2 małe cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
przyprawy: sól lub bulion warzywny, pieprz
4 łyżki bułki tartej
zioła prowansalskie
Wykonanie:
Nasiona, wodę, cebulę, czosnek, olej i przyprawy zblendować, po czym przelać do miski. Dodać bułkę tartą. Można także dodać w tym momencie drobno pokrojona czerwoną paprykę. Wyłożyć do wąskiej foremki wyłożonej pergaminem. Posypać ziołami prowansalskimi. Włożyć do nagrzanego do 200 C piekarnika. Piec w tej temp. 1 godzinę.
KULKI BAKALIOWE
Składniki:
½ szkl. daktyli
½ szkl. fig
¼ szkl. nasion słonecznika
¼ szkl. orzechów włoskich
1 szkl. rodzynek
wiórki kokosowe
Wykonanie:
Powyższe składniki (oprócz wiórek kokosowych) zalać na 15 minut gorąca wodą. Po tym czasie odcedzić i zmielić w maszynce do mięsa. Z powstałej masy formować małe kulki i otoczyć je w wiórkach kokosowych. Podawać na deser.
 
KOTLETY ZE SŁONECZNIKA I RYŻU
Składniki:
3 szkl. nasion słonecznika
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2-3 szkl. gorącej wody
2 szkl. ugotowanego brązowego ryżu
bulion warzywny w proszku, pieprz
bułka tarta
 
Wykonanie:
Słonecznik, cebulę, czosnek i wodę zmiksować. Przelać do miski. Dodać ryż i przyprawy. Wyrobić masę. Gdy będzie za rzadka dodać bułki tartej. Formować kotlety. Panierować w bułce tartej i smażyć na oleju. Można także z takiej masy przygotować pulpety.
 
SOCZEWICA Z WARZYWAMI
Składniki:
ok. 350 g soczewicy
2 cebule
4 ząbki czosnku
dowolne warzywa, np.: marchew, por, korzeń pietruszki, seler, kapusta
koncentrat pomidorowy
majeranek, pieprz, sól, curry, bulion warzywny
warto dodać przyprawy do falafel
zielona pietruszka
kilka surowych pieczarek
wodą z mąką do zagęszczenia
Wykonanie:
Soczewicę ugotować. Poddusić cebule ze startymi warzywami. Kilka marchewek pokroić w większe kawałki. Połączyć warzywa z soczewicą. Dodać przyprawy, czosnek, pokrojone w plasterki pieczarki oraz koncentrat pomidorowy. Całość zagotować zagęszczając na koniec wodą z mąką. Posypać obficie zieloną pietruszką. 
 
SAŁATKA Z MARCHWI I SERKA TOFU
Składniki:
1 kg marchwi
1 opakowanie serka tofu ( ew. 4 jajka ugotowane na twardo)
40 dkg cebuli
ew. 1 łyżeczka musztardy
majonez
sól, pieprz
Zalewa:
2 szkl. gorącej wody
2 łyżeczki soki
sok wyciśnięty z 1 cytryny
2 łyżeczki cukru
Wykonanie:
Ugotowaną na pół miękko na parze marchew, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno pokroić i zalać zalewą. Po 20 minutach odcedzić. Tofu lub jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki wymieszać majonezem i przyprawami. Podawać z pieczywem do pasztetów i pieczeni.
 
PASTA Z MIGDAŁÓW
Składniki:
½ szkl. migdałów
2 cebule
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
olej
sól lub bulion, pieprz
pęczek koperku
odrobina wody do miksowania
Wykonanie:
Migdały zmielić w blenderze. Dodać podduszoną na oleju cebulę, wodę i przyprawy. Na koniec wymieszać łyżką z posiekanym koperkiem. Podawać do pieczywa.
 
SZARLOTKA NA SYPKO
Składniki:
2 szkl. mąki graham
2 szkl. kaszy manny
1 ½ szkl. cukru
cukier wanilinowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka miękkiej margaryny
jabłka świeże lub ze słoika
cynamon lub kardamon
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki wymieszać z margaryną w misce, tak jak na kruszonkę. Podzielić na trzy części. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć nadmiar soku. Przygotować tortownice (natłuścić i wysypać bułką tartą). Ułożyć pierwszą warstwę sypką. Na to włożyć starte jabłka. Posypać cynamonem. Wysypać drugą warstwę i znowu wyłożyć jabłka. Posypać cynamonem. Na wierzch wysypać resztę suchych składników. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 55 min. Szarlotka wyśmienicie smakuje polana rzadkim budyniem śmietankowym.
 
 SAŁATKA JAK GRECKA
Składniki:
sałata lodowa
czerwona cebula
papryka czerwona
kalafior
oliwki czarne
zielona pietruszka
ser feta
sos ziołowo-czosnkowy
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Na półmisku układać warstwami sałatę, pokrojona paprykę, pokrojoną w krążki cebulę, drobno posiekane różyczki kalafiora, pokrojone oliwki i pietruszkę. Położyć na to pokrojony w kostkę ser feta. Całość polać obficie sosem ziołowo-czosnkowym przygotowanym na oliwie z oliwek.